Miten istumatyötä tekevä voi pitää kehonsa kunnossa työpäivän aikana?

18. huhtikuun 2016 Elintavat, Hyvinvointi, Työkyky 0

Miten istumatyötä tekevä voi pitää kehonsa kunnossa työpäivän aikana?

Istumatyön sanotaan olevan aika vaarallista, jos vain istuu koko työpäivän eikä juurikaan liiku. Siksi olisi tärkeää pitää välillä taukoja ja käydä kävelemässä sekä venytellä. Istumatyössä voi tehdä monta muutakin asia, jotta keho pysyisi kunnossa, kun istuu paljon.

Tauon aikana kävelyä

Työpäivän aikana on tärkeää pitää tasaisin väliajoin taukoja. Tällöin on hyvää aikaa lähteä työpisteeltä käymään jossain. Jos ehtii, niin olisi hyvä käydä ulkona vähän happi hyppelyllä. Tällä tavalla tulee pirteämmäksi ja ajatuskin kulkee paremmin loppupäivän työpaikalla. Ei kannata vain mennä pelkästään kahville istumaan vaan vaikka hakea kahvi mukaan ulos.

Näppäimistön naputtelu
Toimistotyössä tapahtuva liike on usein melko yksipuolista

Kun istuu koko päivän ilman että käy kävelemässä missään niin paine lisääntyy reiden takaosissa ja lantiolla. Tämä aiheuttaa paineen kasvua lantiolla ja alaraajoissa. Se voi johtaa miehellä siittiöiden laadun huononemiseen ja kaikilla johtaa paksusuolen syöpään.

Taukovenytystä tasaisin väliajoin

Taukojen lisäksi voi samalla työtä tehdessä välillä venytellä. Näin ei tule paikat niin helposti kipeäksi istumisesta. Tällä tavalla myös niska ja selkä eivät mene jumiin. Istumisesta voi tulla kumara selkä ja selän välilevyjen etureunat painuvat yhteen ja paine lisääntyy välilevyjen takaosassa puristaen nestettä välilevyjen välistä pois. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa välilevyjen ja nivelien rappeutumiseen.

Netistä löytyy paljon ohjeita millaisia venytyksiä voi tehdä kun istuu. Istuessa voi venytellä yläkropan eri osia. Niskaa, selkää ja hartioita voi venytellä eri tavoin käsiä liikuteltaessa. Myös oikeanlainen hengitys venytellessä on tärkeää. Sekin että ei vaan ole koko ajan samassa asennossa, auttaa siihen ettei paikat mene jumiin. Jos vaikka välillä järjestelee työpöytää, niin sekin on parempi kuin istua vain samassa asennossa.

Taukojumppaa yhdessä

Monilla työpaikoilla järjestetään taukojumppaa. Tämä onnistuu myös niin että jokainen nousee omalla työpisteellä seisomaan ja joku ohjaa mitä liikkeitä tehdään. Kun jumppaa välillä kesken työpäivän niin isot lihasryhmät eivät ole koko päivää passiivisena. Passiiviset lihasryhmät kuluttavat vähän energiaa ja siitä aiheutuu monia ongelmia. Aineenvaihdunta hidastuu ja rasvaa alkaa kertyä vyötärölle. Vyötärölihavuus on vaarallisin muoto lihavuudesta. Se lisää diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kun rasva kerääntyy vatsaontelon sisään ja sisäelinten päälle, terveys on uhattuna.

Tuolin valinta tärkeää

Toimistotuoli
Hyvä työtuoli on elintärkeä istumatyötä tekevälle

Tuoli on usealle melkein tärkein toimistotarvike. Istumatyössä joutuu kuitenkin istumaan paljon vaikka pitäisi taukoja kävellen ja venytellen. Työkin on hoidettava. Siksi olisi hyvä kiinnittää siihen miten istuisi mahdollisimman hyvässä asennossa. Työasennon olisi hyvä olla mahdollisimman ergonominen. Tuolina paras vaihtoehto olisi satulatuoli tai jopa jumppapallo, jos sellaisessa pystyy istumaan. Näillä istuessa selkä on mahdollisimman luonnollisessa asennossa. Jos on jo valmiiksi huonossa kunnossa, niin näillä istuessa saattaa tulla selkä kipeäksi. Siksi olisi hyvä jo tarpeeksi ajoissa ottaa nämä käyttöön.

Myös pöydän voi valita niin että sen ääressä istuessa olisi mahdollisimman hyvässä asennossa. On olemassa työpöytiä, joiden korkeutta ja kaltevuutta voi säätää itselle sopivaksi. Jos mahdollista niin välillä voi tehdä työtä myös seisten. Korkea pöytä ja sen ääreen vain työskentelemään välillä niin ei tarvitse istua koko aikaa.

Istumatyötä tekevän olisi hyvä muistaa että istuminen on vaarallista. Tauot, venyttely ja jumppaaminen työpäivän aikana ovat tärkeää, jotta ei liho ja paikat mene jumiin. Päivän aikana kannattaa myös muistaa juoda nestettä, jotta aineenvaihdunta ei hidastu entisestään. Työantajan olisi myös hyvä tiedostaa istumatyön ongelmat ja järjestää työpäiviin esimerkiksi taukojumppaa tai muita taukoja.