Miksi autoja oikein tuunataan?

23. toukokuun 2016 Autourheilu 0

Autojen tuunaaminen on jo pitkään ollut suosittu harrastus autoilijoiden keskuudessa. Harvemmin tätä suomessa näkee, mutta jenkeissä ja muualla maailmassa se on hyvinkin yleinen ilmiö. Autojen tuunaus on lähtöisin Japanista ja rantautui Usa:n kautta Suomeen 1990-luvulla.

Suurin osa meistä varmaan tietää ja muistaa Pimp My Ride televiso ohjelman joka pyöri Mtv:llä pitkänkin aikaa ja saavutti valtavan suosion. Kyseisessä ohjelmassa keskityttiin lähinnä viihteellisiin ja ulkonäöllisiin asioihin eli niin kutsuttuun stylingiin, enemmän kuin auton suorituskykyyn eli tuningiin.

Amerikassa tämä onkin mahdollista löysempien lakien ansiosta, jotta autossa saa olla kaikkea mahdollista mitä vaan keksii laittaa, ylöspäin nousevat ovet, DVD-soittimet, sohvat takakontissa ym. Myös autot ja autojen osat ovat Amerikan puolella halvempia suuren kysynnän vuoksi, joka mahdollistaa tämän harrastuksen ylläpitämisen helpommaksi kuin esimerkiksi meillä Suomessa.

YLEISIMMÄT TUUNATTAVAT AUTOMERKIT SEKÄ TUUNAUKSEN TARKOITUS

Tuunaaminen on yksinkertaisesti selitettynä autojen parantamista ja virittämistä joko suorituskyvyllisesti tai ulkonäöllisesti. Auton käyttötarkoitus määrittää tuunauksen suunnan, jos tarkoitus on autolla kisailla, keskitytään oleellisesti suorituskyvyn laatuun ja näyttely autot taas laitetaan mahdollisimman hyvännäköisiksi ja varusteluiltaan upeiksi.

Yleisimmin tuunattaviin automerkkeihin lukeutuu BMW, Volkswagen, Honda sekä Toyota. Eniten osatarjontaa Suomessa löytyy Toyotalle.

Selitän muutamat yleiset tuunauksen suuntautumiset mitkä ovat tutumpia tämän harrastuksen parissa työskenteleville, mutta mitkä on hyvä tietää jos tuunaus kiinnostaa.

Auton suorituskyvyn parantaminen
Jotkut haluavat autoon suorituskykyä tuunaamalla sitä

SLEEPER

Sleeper on tuunausken termi ja tarkoittaa huomaamatonta mutta tehokasta autoa, jolla voi rauhassa kursailla pitkin kaupunkia herättämättä huomiota. Tehokkuus tulee ilmi suorituskyvyssä, ulkonäkö Sleepereillä on varsin vakio ja todellinen peto pääsee irti vasta kun laittaa tallan pohjaan.

RACER

Niin kuin nimi jo kertoo, racer on kilpa-auto jossa tehot laitetaan maksimiin poistamalla kaikki turha mikä hidastaisi kilpailussa. Auto on kuitenkin laillinen katu ajossa.

DRIFTER

Driftaukseen tarkoitettu auto, eli takavetoinen, kevyt, tehokas ja toimii hyvin juuri driftaus kilpailuissa jossa keveys on valttia auton kääntymisen kannalta.

SHOWCAR

Showcar eli näyttelyauto, keskittyy siis vain ulkonäköön niin auton ulkopuolelta kuin sisäpuoleltakin. Suorituskyvyllä ei tässä ole niin väliä koska autot ovat oikeastaan vaan katseltavana, ei ajettavana.

TUUNAUKSEN ALAKUTTUURIT

Alakulttuureita tuunauksessa on muutamia, yksi on RAT, eli auto saadaan näyttämään ruostuneelta ja vanhalta tarkoituksella.

Stance on alakulttuuri jonka tarkoitus on madaltaa autoa niin paljon että ajaminen on melkeinpä mahdotonta, tarkoitus tälle on ajella hiljaa kaupungissa. Tähän saatetaan käyttää apuvälineenä esimerkiksi madallus- tai alustasarjoja.

OEM tarkoittaa että käytetään vain saman auton osia rakentelussa.

Kaikkeen tähän liittyy underground kisakulttuuri joka on erityisesti nuorten miesten keskuudessa suosittu harrastus. Nykyään suosion kasvettua myös naiset ja vanhemmat miehet ovat ilmaisseet kiinnostustaan underground kilpa-ajoja kohtaan.

MISTÄ OSAT?

Nykyaikana ei ole kovin vaikea löytää nettikauppaa mistä tilata osat suoraan kotiovelle, halvemmaksi tulee luultavasti tilata osat kiinasta tai Amerikasta, mutta Suomalaisiakin nettikauppoja on pilvin pimein mistä valita. Riippuu tietenkin mitä osaa olet ostamassa, hintojen vertailu kannattaa ja toimituskulujen kustannus kannattaa ottaa myös huomioon, koska jos toimitus maksaa enemmän kuin itse tilattava osa, kannattaa se varmaankin metsästää jostain lähempää ja saat ehkä jopa paremman osan jos sijoitat toimituskuluihin muuten menneen hinnan johonkin minkä saat lähempää.

KENELLE?

Tämä on harrastus niille joilla riittää aika, mielenkiinto, visio, osaaminen ja kärsivällisyys, mutta tulokset palkitsevat. Tietenkin tämä vaatii jonkin verran pätäkkää jos mielii saada osien parhaimmiston omaan luomukseensa. Mutta miksi ei kenelle vaan joilla vain intoa riittää. Inspiraatiota voi hakea autonäyttelyistä, muilta tuunaajilta, tv-ohjelmista sekä tietenkin netistä.