Mitä eri vesiurheilulajeja voit harrastaa kesällä?

24. toukokuun 2016 Harrastaminen, Kesä 0

Kesä, kärpäset, aurinko, ranta ja aina niin hyytävä Suomen vesistö. Mikä ihana kombinaatio. Vitsi vitsinä ja aiheeseen.

Kalastus

Kalastusta toki voi harjoittaa ihan ympäri vuodenkin, mutta mikäs sen mukavampaa kuin tonkia takapihalta pari purkillista matoja, kerätä kaverit autoon, heittää koirat takaluukkuun, kiertää HongKong-tavatalon kautta noutamassa mato-onget ja suunnata mökille kalastelemaan. Kalastaminen on rentouttavaa, mutta toisaalta hieman pitkäveteistäkin, jos sitä harjoittaa noin kahdesti vuodessa saaliitta. Enemmän kalastavat toki lajista ja kalapaikoistakin ymmärtävät jotain, mutta tätä kesälajia voi harjoittaa ihan jokainen. Ja kalastaminen mato-ongellla on jokamiehenoikeus. Joten tätä saa harrastaa ihan missä vaan. Jos taas lähdetään niinkin hifistelylinjalle, että mukaan tarttuu virveli, muista hankkia myös kalastulupa!

Veneily

Järvimaisema, auringon lasku ja soutuvene. Voiko romanttisempaa enää olla? Tuskin voi. Tosin tätä harrastusta varten tarvitaan se kyseinen vene, jolla soudella ja soutaja. Mutta eiköhän jokainen Romantiikka-Rane vie tyttöystävänsä pienoiselle soutelulle, jos tilanne sen mahdollistaa.

Soutuvene mökille
Soutuvene on hyvä hankinta kesämökille kaikkia vesiurheilulajeja varten

Hifistelyn mahdollisuus on tässäkin. Moottorivene. Romantiikka siinä kyllä saattaa olla kaukana, kun moottorin pärinältä ei kuule, kuinka ihana oma pikku Romantiikka-Rane lausahtelee ällöromanttisia lausahduksia. Ja jopa keskikesällä, etenkin auringon painuttua mailleen, Suomessa jäätyy pystyyn veneen huristellessä pisin vesistöjä.

Vesihiihto

Vaatii jo hieman välineistöä, kuten veneen jolla suksittelijaa vetää, vetoköyden, sukset ja pelastusliivit. Useimmiten tällainen välineitsö kuitenkin jonkun kaverin mökiltä löytyy ja tarpeen vaatiessahan välineistöä saa lainattua tai vuokrattua.

Kesähuvit on taattu kun saadaan suksille ensikertalainen, joka ei pääse eteenpäin metriäkään. Vaihtoehtona on tietysti myös vesilautailu. Tiedä häntä kumpi sitten on helpompi laji.

Melonta

Jokaisessa kaupungissa, jossa hiemankaan on jokea, mereä tai järbeä tyrkyllä, on taatusti tyrkyllä melontaa. Kanootteja ja kajakkeja saa vuokrata niin yksityiset henkilöt, kuin ryhmätkin ja varmasti kyseiset paikat myös opettavat kuinka veremeet niin sanotusti tottelevat.

Innostuessaan lajista, moiset vehkeet voi ostaa omakseen ja jatkaa harrastelua ihan ympäri suomen. Välineet autoon, kanootit katolle ja kohti uusia vesistöjä!

Snorklaus

Snorklailu kesämökkijärvessä voi olla todella hauskaa puuhaa. Tulet varmasti yllättymään siitä, mitä kaikkea siitä tutun tuntuisesta lätäköstä voi oikein löytyä! Ja jos oikein hyvä tuuri sattuu, kalatkin ovat kesyllä päällä, ja pääset tutustumaan niiden elämään paremmin. Snorklausta varten kannattaa hankkia tietysti snorkkeli, hyvät uimalasit, räpylät ja jos haluat viettää pitempiä aikoja vedessä niin myös märkäpuku.

Suppailu

Stand Up paddling eli suppailu on surffauksen alkukantainen muoto. Suppailulla tarkoitetaan seisomista surffilaudan tyyppisen menopelin päällä ja melotaan lautaa eteenpäin. Vähän kuin maastohiihdon ja melonnan yhdistelmää. Kyseinen harraste on alkanut tulla Suomen maassa yleisemmäksi ja sitä kannattaneekin kokeilla, koska kokeilijoiden mukaan laji ei ole alkuunkaan niin vaikee miltä se kuulostaa. Kuulostahan se nyt hullulta ensikertalaisen edes yrittää seisoa laudan päällä vakaasti, puhumattakaan sen liikuttamisesta eteenpäin. Mutta ei, kuulemma laji on helpompaa kuin osaisi ajatellakaan. Ja erinomaista treeniä koko kropalle!

Uinti

Järvi harrastuspaikkana
Järvessä voi harrastaa todella monipuolisesti eri lajeja

Uinti ja etenkin avovesiuinti. Kesäaikaan Suomen vesistöt lämpenevät hiljalleen ja viluistahan vesi kesäisin on. Joka kesä on kuitenkin talviturkki käytävä heittämässä pois ja uitava avovesissä pieni matka. Ja kun alkuun pääsee, niin mikäs sen mukavampaa hikisenä päivän on, kuin jälleen kerätä toverit ja koirat autoon ja kaikki yhdessä lähteä kohti rantaa uimaretkelle!

Orjuuttaminen

Antaakaa otsikon hämätä, niin sen kuuluukin. Orjuuttamisella tarkoitetaan tässä nahkan grillaamista eli auringon ottamista. Lämmin aurinko, hiekkaranta, pienet eväät, pari raikasta sidukkaa, hyvä seura ja jätskikiska lähettyvillä. Aika mukavalta kesäpäivältä kuulostaa, eikö vain? Jokainenhan haluaa hieman väriä pintaansa kesällä ja on se vaan rentouttavaa maata aurongon alla tekemättä mitään. Vain nauttia olostaan, hyvästä seurasta, heittää huolet ja murheet olan taakse edes yhdeksi kokonaiseksi päiväksi!