Miten urheilijat elävät?

01. huhtikuun 2016 Elintavat, Kehitys, Urheilija 0

Urheilijat nähdään yleensä ikoneina ja enemmän tai vähemmän täydellisyyttä hipovina ihmisinä. He tuntuvat omaavat erittäin hyvät elämäntavat, jotka sisältävät tasapainoisen määrän liikuntaa, oikean ruokavalion ja terveen unirytmin. Tämä on luonnollisestikin miltei elinehto sille, että urheilija voi pärjätä. Kun mennään lajissa kuin lajissa tarpeeksi korkealle tasolle, ja teknisellä osaamisella ei saa enää luotua eroja muihin kilpailijoihin, muodostuvat suurimmat erot loppujen lopuksi monesta pienestä asiasta, jotka jotkut vain hoitavat paremmin kuin toiset. Ja kun vertaa urheilijaa normaaliin ”matti meikäläiseen”, on varsin yleistä, että tuntuu näiden kahden eri henkilön olevan kuin suoraan eri planeetalta.

 

Mitä urheilijat eivät tee?

Kun mietitään isoimpia eroja urheilijoiden elintapojen, ja tavallisten ihmisten tottumusten välillä, ei kannata kysyä kysymystä ”mitä urheilijat tekevät, mitä me emme tee?” Sen sijaan paljon parempi on miettiä, mitä teet itse, mitä urheilijat eivät tee. Suurimmat erot tulevat jättämällä tietyt asiat pois joko kokonaan tai korvaamalla ne vastaavilla, terveellisemmillä versioilla. Tässä käyn läpi muutamia juttuja, mitkä ovat ehkä itsestäänselvyyksiä, mutta kuitenkin faktoja.

Tupakointia
Tupakointi on viimeinen asia, jota urheilijan kannattaa tehdä

Tupakointi

On sanomattakin selvää, ettei kestävyyskuntoa tarvitseva urheilija voi tupakoida. Tämä on vain yksinkertaisesti niin epäterveellinen ja järjetön harrastus, ettei kenenkään tulisi harrastaa sitä, mutta viimeisimpänä urheilijoiden. Jos kuitenkin haluat parantaa kuntoasi, mutta luulet tupakoinnin lopettamisen tuottavan vaikeuksia, voit koittaa esimerkiksi sähkötupakkaa vaihtoehtona. Se ei ole kuitenkaan yhtä vaarallista kehollesi ja terveydellesi, kuin tupakointi, ja sen jälkeen on helpompi lopettaa kokonaan. Jos alat harjoittelemaan esimerkiksi maratonia varten, on tupakoinnin lopettaminen ensimmäinen harjoitus, joka sinun tulee hallita!

Ruokailutottumukset

Urheilijat jättävät välistä turhat pienet välipalat, kahvileivät sekä illalla television ääressä naposteltavat karkit ja sipsit. Urheilijalle on ensiarvoisen tärkeää noudattaa terveellistä ja monipuolista ruokavalioita, jotta hänen kehonsa saa riittävän rakennusaineet lihaksien kehittymiseen, tarpeeksi ravinteita, jotta keho voi palautua rankoista treeneistä ja treenaaminen voi jatkua sekä tarpeeksi energiaa, jotta treenit ja suoritukset jaksaa tehdä täysillä alusta loppuun asti. Tätä ruokavaliota on kenen tahansa oikeasti todella yksinkertaista noudattaa, ja siihen löytyy ohjeita pilvin pimein netistä. Jos mietit, että haluat syödä kuin urheilija, ota Google kauniiseen käteesi, selvitä mitä harrastamasi lajin urheilija yleensä syö ja miten paljon ja tee perässä! Helppoa ja yksinkertaista.

Urheilija
Urheilijoiden on pystyttävä äärimmäisiin tekoihin

Lepo ja uni

Urhelijat tarvitsevat päivittäin erittäin paljon energiaa treenien ja suoritteiden maksimiteholla tekemiseen. Tätä varten uni ja yöaika ovat oikeastaan heidän tärkeimmät osat päivästä. Keho kehittyy parhaiten levossa ja oikeat huipputulokset saadaan aikaiseksi riittävillä yöunilla. Tämän lisäksi päivästä toiseen kestävässä rankassa treenirytmissä on äärimmäisen tärkeää, että joka yö saa nukutuksi vähintään sen kahdeksan tuntia, mielellään  yhdeksän tai kymmenen. Kun unirytmi on kohdillaan, on helppo suunnitella treenikaudet ja aikataulut. Ihmisen keho ei kuitenkaan ole luotu  yöelämistä varten, joten oikealla rytmillä saa ylläpidettyä myös luonnollista tasapainoa, mikä taas auttaa urheilusuorituksissa ja yleisessä kehon hyvinvoinnissa.

Yleinen mentaliteetti

Vaikka monelle ei tuli tämä ensimmäisenä mieleen, niin myös ajatusmaailmalla on erittäin iso merkitys elintapoihin. Urheilija ei voi yksinkertaisesti olla pessimisti, joka lähtee tilanteeseen kuin tilanteeseen ”no koitetaan nyt jotain”-fiiliksellä. Vaikka välillä mediasta tuntuu, että suomalaiset urheilijat ovat hyvin vaatimattomia, ei kuitenkaan näin heidän pääkopan sisässä ole. On helpompi kuitenkin suorittaa, kun muiden odotukset ovat matalemmalla. Kuitenkin uskallan väittää, että miltei kaikki kilpaa tosissaan urheilevat uskovat pystyvänsä voittamaan jokaisen kilpailun, johon he osallistuvat. Miksi he sitten osallistuisivat niihin, jos näin ei ole?