Näin pukeudut palkintogaalaan

10. elokuun 2016 Urheilija, Urheilu 0

Muotiblogit auki, nauhalta esiin viimeisin Oscar-gaala, Emma-gaala, Linnan juhlat ja kaikki muutkin mahdolliset gaalat ja kekkerit. Törkeä paniikki päälle ja suuntana kaikki kylän kolttukaupat. Siitä se pukeutuminen palkintogaalaan lähtee.

Ladies

Laittautuminen gaalaan
Laittautumiseen kannattaa varata aikaa

Kyllä, ainainen ongelma koskee lähinnä naisväkeä. Pukeutuminen! Mitä ihan oikeasti palkintogaalaan kuuluu pukea? Koskeeko sama ongelma joka kerta myös miehiä, vai onko todellinen ongelma vaan naisten kanssa? Paniikki. Iso paniikki.

Lähtökohtaisesti kannattaa aloittaa siitä, että onko kyseessä iltajuhla vai kenties alkaako juhla päivällä. Jo tämä ratkaisee osan pulmasta naisten pukeutumisessa. Jos gaalajuhla on illalla, niin on itsestäänselvyys, että naiset pukevat ylleen pitkän hameen. Jos taas kyseessä on päivällä pidettävä gaala ja vielä kesäaikaan, on sallittua pukeutua myös siistiin polvimittaiseen juhlahameeseen tai -mekkoon.

Pukeutumisessa kannattaa aina kiinnittää huomiota väreihin ja itse juhlaan. Palkintogaalaan voi kesäaikaan pukea hieman värikkäämpääkin hametta ja räväkkää yksityiskohtaa, mutta talviaikaan on soveliaampaa pukeutua hillittyyn ja rauhalliseen väriin. Ja tottahan toki suuremmissa gaaloissa ja juhlallisuuksissa on aina soveliasta pukeutua hillittyyn väriin.

Pukeutumisessa ei ole kyse pelkästä hameesta, vaan pukeutumisessa otetaan tottahan toki mukaan myös asusteet ja kengät. Kengät tulee olla käyttäjänsä näköiset, sopia asun kanssa kuin nenä päähän ja toki olla myös mukavat jalkaan. Asusteet, kuten sopivat hopeakorut ja käsilaukut, tulee myös sovittaa gaalapuvun ja kenkien mukaan. On tarkkaan pohdittava hameeseen sopivat asusteet, jotta hame ja asusteet eivät riitele keskenään. Asusteiden on myös hyvä olla hillittyjä, etenkin silloin jos itse hameessa on silmäänpistäviä yksityiskohtia. Jos taas itse hameessa ei juurikaan ole yksityiskohtia, voi asusteilla luoda pieniä yksityiskohtia kokonaisuuteen.

Tämän kaiken lisäksi ei tule unohtaa miten tärkeä osa kokonaisuutta on kampaus ja kaunis meikki. Kaunis kampaus luo lisäsäpinää asuun, samoin meikki. Meikin ei todellakaan tule olla liian vahva ja puhutteleva, vaan hillitty ja kaunis.

Miehet

Palkintogaalaan pukeutuminen ei ole miehille ehkä ihan yhtä hankalaa kuin naisille. Miehet pääsevät juhlassa kuin juhlassa melko pitkälle smokin avulla. Ja kyllä, palkintogaalaan, etenkin iltajuhlaan, miesten kuuluu pukea tumma smokki.Miehen puku

Smokin kanssahan perinteisesti käytetään valkoista paitaa, vyöliiviä ja solmuketta. Ja kyllä, myös palkintogaalassa miehen kuuluu pukea ylleen valkoinen paita smokin kanssa. Nykyisin etikettisäännöistä voi tehdä poikkeuksen, etenkin nuorten ihmisten kohdalla. Tarkoittaen sitä, että solmukkeen, vyöliivin ja taskuliinan ei välttämättä tule olla mustia. Värinä voi myös esiintyä jokin muu.

Väreistä puheen ollen, naisten on hyvä kiinnittää huomiota itseensä ja pukeutumiseensä tässä vaiheessa. Yleensähän juhliin mennessä naisen hameen väri määräytyy sen mukaan, minkä värinen solmio, solmuke tai taskuliina miehellä on. Palkintogaalaan suunnatessa pariskuntien kannattaa siis tarkoin pohtia niin vaimokkeen asun väriä kuin herran taskuliinankin väriä. Ja nuoret ihmiset toki voivat myös pukea itselleen solmukkeen sekä taskuliinan, jotka mätsäävät vaimokkeen asuun. Tosin jos tahtoo pysytellä klassisella linjalla, niin herrat valitsevat niin solmukkeen kuin vyöliivinkin väriksi mustan ja perinteisesti taskuliinan väriksi valkoisen, eikä morsmaikun välttämättä tarvitse moisen koodin mukaan pukeutua.

Smokin kanssa kuuluu aina, siis aina käyttää nahkaisia mustia kenkiä. Kenkien lisäksi tulee kiinnittää huomiota sukkiin. Sukkien tulee nimittäin olla saman väriset smokin kanssa. Olkoon smokki sitten musta tai todella tumman sininen, niin sukkien pitää mätsätä smokin kanssa. Ja sukan varren pituudella on merkitystä, ainakin perinteiden mukaan. Perinteiden mukaan sukkien tulee olla materiaaliltaan villaa tai silkkiä ja pituudeltaan polveen ulottuvat. Nykypäivänä ehkä voidaan jonkin verran antaa materiaalista anteeksi..

Myös miehillä asusteet ovat kovassa huudossa. Kalvosinnapit kuuluvat yhteen smokin kanssa. Tosin smokkiin pukeuduttaessa, kalvosinnappien tulee olla hillityt. Ja on toki hyvä valita kalvosinnapit sen mukaan, minkä värisiä asusteita vaimokkeelta löytyy. Ja jokainen mieshän omistaa vähintään yhden komean rannekellon. Rannekello tulee toki myös olla hillitty, mutta onhan se komea asuste miehellä.