Miksi oikeat vaatteet ovat tärkeitä useissa harrastuksissa?

Miksi mennä uimaan toppahousuissa? Tai miksi lähteä stadionille Cooperin-testiin farkut jalassa ja rock-vaatteet päällä? Siinäpä se pontti taitaakin piillä!

Urheilu varusteet
Varusteet ovat tärkeitä melkeimpä lajissa kuin lajissa

Varusteurheilija

Jokainen meistä, myös allekirjoittanut, on joskus innostunut eräästäkin lajista ihan viimeisen päälle kunnolla. Ja tottahan toki se tarkoittaa myös sitä, että varusteet harrastusta varten pitää olla viimeisen päälle. Miksi?

On todellakin helpompi lähteä pötkimään harrastuksessa eteenpäin, kun varusteet ovat kunnolliset. Jokainen juoksuharrastuksen aloittanut tietää ihan tasan tarkkaan, kuinka kipeäksi saa polvet, selän ja jalkapohjat, jos lähtee juoksemaan huonoissa kengissä. Siis oikeasti huonoissa kengissä. Allekirjoittanut ainakin voi kertoa, ettei lenkkinsä jälkeen päässyt enää lattialta kunnolla ylös, koska polvet sanoivat sopimuksen irti. Eihän treenaamisessa ole mitään järkeä, jos joka treenin jälkeen kroppa on niin hajalla, ettei pääse liikkeelle. Ja nimenomaan johtuen varusteista, ei kovasta treenistä.

Sama pätee vaatteisiin

Todellakin sama asia pätee vaatteisiin. Lähtökohtana esimerkiksi ratsastus. Toki Heppa Heppasen selässä pysyy oivallisesti myös farkut tai verkkarit jalassa, jos vaan lähtee metsään köpöttelemään. On sitten taas asia erikseen kun lähtee oikeasti ratsastamaan ja satulassa pitäisi pystyä istumaankin niin, ettei perspuoli liusu pisin satulaa mihin sattuu. Juurikin siksi ratsastushousuissa on oikein mukavat nahka- tai mokkapaikat, jotka hieman avustavat ratsastajaa pysymään aloillaan satulassa. Ei, liimasta ei ole kyse, vaan oman kropan hallinta on helpompaa ja toki Heppa Heppaselle on myös mukavampaa, kun ratsastaja ei huoju ja heilu jatkuvalla syötöllä puolelta toiselle ihan vaan verkkareiden vuoksi.

Entäs patikoijat ja vaeltajat? Miten kivaa se olisikaan talsia metsässä surkeilla kengillä ja vaatteilla, jotka suorastaan säilövät hien sisäänsä ja imevät metsän kosteuden itseensä. Ei, ei alkuunkaan mukavaa. Puhumattakaan pyöräilijöistä, jotka vetävät esimerkiksi kesyn parin sadan kilometrin kisan maantiellä. Uskokaa tai älkää, ilman kunnollisia urheiluvaatteita, persaus hitsaisi kiinni satulaan ennen kuin matkaa on taitettu edes neljäsosa. Juurikin siksi urheiluvaatteilla on suuri merkitys lajissa kuin lajissa.

JalostusPyöräilijä

Ja näin Olympialaisten ollessa käynnissä, on oikein oivallista pohtia urheilijoiden vaatetusta. Miksi juuri tietyllä porukalla on tietyt kuteet päällä? Tottakai tässä maailmassa ollaan tutkittu sitä, mikä on mahdollisimman aerodynaaminen vaatekappale fillaristeille tai millaisessa asussa uimari saa ajastaan altaassa pois yhden nanosekunnin. Ne on isoja juttuja ne. Urheilu on ollut pitkään ja tulee aina olemaan iso juttu maailmalla ja hyvien suoritusten ja kiivaisan voittotaistelun eteen tehdään ihan mitä vain. Jopa todellakin suunnitellaan vaatteet niin, että suoritusajasta saadaan mahdollisesti se nanosekunti pois.

Ja tottakai mukavuus on myös suuri osa vaatetusta harrastaessa ja kilpaillessa. Ei ole mukava lähteä juoksulenkille tai salille pumppaamaan hauberia, jos joka kerta paita tuntuu siltä kuin se olisi väärinpäin tai housut kiristävät ikävästi vatsamakkaraa. Sama pätee siis niin harrasteurheilijoihin, kuin kilpaurheilijoihinkin. Mukavuus ennen kaikkea! Onhan se selvää, että huonosti istuvat vaatteet vaan istuvat huonosti, ja häiritsevät koko ajan suoritusta. Mahdollisimman istuvat ja huomaamattomat vaatteet takaavat sen, että keskittymisen voi kohdistaa suoritukseen. Ei siihen, että housut kiristävät eräästäkin paikasta ja pahasti.