Riittävä ravinto on erittäin tärkeää urheilussa

Syöthän riittävästi raskaiden suoritusten jälkeen?

Kun liikkuu tehokkaasti, se kuormittaa elimistöä. On tärkeää että saa riittävästi energiaa lepäämällä ja nukkumalla, mutta myös syöminen on tärkeää energiansaannissa. Ennen suoritusta pitää syödä oikein, mutta on myös tärkeää mitä syö suorituksen jälkeen. Lihakset ja koko keho saattavat palautua kovasta suorituksesta jopa päiviä, joten oikeanlaisesta ruokailusta pitää huolehtia aina.

Keho tarvitsee proteiineja raskaan suorituksen jälkeen

Heti kuntoilun jälkeen voi juoda palautusjuoman tai syödä pienen välipalan. Näissä kannattaa olla proteiineja paljon, koska ne ovat lihasten rakennusaineita. Samalla pitää saada hiilihydraatteja, koska niitäkin kuluu urheillessa paljon. Kannattaa muistaa myös juoda tarpeeksi, jotta ei tule nestehukkaa.

Palautusjuoma voi olla esimerkiksi maitoa, juotava jugurtti tai jokin urheilijalle tarkoitettu palautusjuoma. Näissä on paljon proteiineja. Myös banaanissa, muissa maitotuotteissa ja myslipatukoissa on paljon proteiineja. Kaupoissa myydään paljon erilaisia urheilujuomia. Näistä saa samalla urheilusuorituksen jälkeen tarvittavan nesteen sekä suoloja ja hiilihydraatteja. Niissä ei myöskään ole liikaa sokeria, kuten mehuissa ja limsoissa. Liika sokeri haittaa nesteen imeytymistä suorituksen aikana. Jos kuitenkin on tarjolla vain mehua tai limsaa, niitä kannattaa laimentaa.

Kunnon ruoka noin tunnin päästä suorituksesta

Ei kannata heti suorituksen jälkeen syödä tuhtia ateriaa. Jos suoritus on tehty illalla päivällisen jälkeen niin voi syödä vähän tuhdimman iltapalan. Aterian tulisi olla monipuolinen, koska kuntoilussa on kulunut paljon energiaa ja sitä ei kannata korvata yksitoikkoisella aterialla.

Ravintolisät ja raskaat suoritukset

Jotkut syövät erilaisia ravintolisiä, kun he ovat urheilleet. Jos kuitenkin syö monipuolisesti, näitä ei tarvitse käyttää. Kannattaa syödä monipuolisesti ja muutenkin terveellisesti niin ei tarvitse syödä mitään keinotekoisia aineita. Näitä voi käyttää silloin kun ei ole saatavilla muuta ravintoa urheilusuorituksen jälkeen. Tällaisia voivat olla urheilijoille tarkoitetut energiapatukat. Usein kisamatkoille on vaikea ottaa mukaan ruokaa, koska ne pilaantuisivat. Tällaisia tapauksia varten voi kuljettaa mukana ravintolisiä. Kannatta kuitenkin aina katsoa tuotteen paketista, mitä aineita se sisältää. Niissä on usein paljon sokeria ja rasvaa.

Myös erilaisia rasvalisiä kannattaa syödä. Ihmiset ovat eläimiä kuten vaikkapa koirat, ja kalaöljy on kummallekin eliölle esimerkki siitä, että ravintolisät voivat olla varsin hyviä ja toimivia!

Jos ei syö ollenkaan suorituksen jälkeen, mitä sitten voi tapahtua?

Raskaan suorituksen jälkeen tulee kamala nälkä. Jos ei kuitenkaan syö mitään niin siitä voi aiheutua suuria ongelmia. Tällöin keho on katabolisessa tilassa ja voi ruveta käyttämään lihaksia energiansaantiin. Lihakset voivat tulla todella kipeäksi, koska niiden palautuminen hidastuu. Jos tätä tekee usein niin lihakset rupeavat pienenemään ja häviävät. Kuntoilusta ei tällöin ole siis kuin haittaa. Ahmia ei saa, mutta se että jättää kokonaan syömättä on vielä pahempaa. Jos käy jostain syystä niin että ei ole saatavilla mitään palautusjuomaa tai ruokaa heti suorituksen jälkeen niin se ei ole niin vakavaa, jos näin käy harvoin. Haitallisempaa on se että rupeaa stressaamaan tästä.

Post Workout Shake – Fast Digesting Protein & Carb Drink from Lee Hayward on Vimeo.

Kuinka paljon proteiinia sitten pitää syödä suorituksen jälkeen?

Heti suorituksen jälkeen ei kannata syödä raskaasti vaan vasta tunnin parin päästä. Heti pitää kuitenkin saada proteiinia ja mikä on tarpeeksi ja mikä liikaa? On tutkittu että proteiinia olisi hyvä määrä syödä noin 30 grammaa. Isompikin määrä voi olla hyödyksi ainakin varttuneimmilla ihmisillä. Jossain neuvotaan että yli 30 grammaa proteiinia ei imeytyisikään, mutta osa on sitä mieltä että se ei ole totta. Tietysti proteiinin tarve riippuu treenaajan koosta. Pieni nainen ei tarvitse läheskään yhtä paljon proteiinia suorituksen jälkeen kuin iso mies. Jos syö tai juo proteiinipitoisen välipalan niin että siitä ei tule ähky, mutta ei jää aivan kamala nälkä, niin määrä on silloin sopiva.