Miksi uni on urheilijalle niin tärkeää?

03. toukokuun 2016 Elintavat, Urheilija, Urheilu 0

Miksi uni on urheilijalle niin tärkeää?

Urheilijan pitää elää terveellisesti monella tavalla, jotta pärjäisi ja kehittyisi lajissaan. Pitää syödä monipuolisesti ja levätä ja tietysti harjoitella. Myös uni on tärkeä osa urheilijan elämää. Unta pitää saada tarpeeksi ja säännöllisesti. Urheilija tarvitsee enemmän unta kuin muut, koska urheilu kuluttaa niin paljon energiaa.

Lihakset ja hermosto tarvitsevat unta

Kun nukkuu, niin anabolisia hormoneja erittyy vilkkaasti. Tämä tapahtuu unen syvässä vaiheessa. Tällöin lihaksiston kudosvauriot ja energiavarastot palautuvat urheilusuorituksesta. Kun unirytmi on säännöllinen, niin nukkuu syviä unten vaiheitakin helpommin. Jos urheilija on liian väsynyt, uni voi jäädä vain kevyeksi uneksi ja syvä uni jää välistä kokonaan. Myös hermosta tarvitsee säännöllistä unta. Se palautuu, kun urheilija nukkuu syvää unta.

Mitä jos urheilija ei nuku kunnolla ja säännöllisesti?

Lihasten ja hermoston palautumisen lisäksi urheilijan huonosta ja epäsäännöllisestä nukkumisesta on muutakin haittaa. Jo parit huonot ja epäsäännölliset unet heikentävät hermostollisia, hormonaalisia ja immunologisia toimintoja. Tällöin urheilija sairastuu helpommin ja ei pysty keskittymään tarpeeksi hyvin suoritukseensa. Tällöin urheilija ei opi kunnolla ja voi loukkaantuakin helposti.

Riittävä uni
Uni on erittäin tärkeää urheilijoille

Uni on erittäin tärkeää varsinkin nuorelle urheilijalle

Huonosti nukutut yöt vaikuttavat nuoreen urheilijaan paljon. Jos valvoo ja ei nuku säännöllisesti niin syvän unen puute voi vaikuttaa kasvun säätelyyn. Nuoret tarvitsevat muutenkin paljon unta. Nuorilla urheilijoilla voi olla paljon muutakin tekemistä, jos he esimerkiksi käyvät vielä koulua. Treenaamisen ja koulun yhdistäminen voi olla vaikeaa, mutta nukkuakin pitää ehtiä. Jos ei nuku hyvin niin kaikki treenaaminen on turhaa.

Mistä urheilija saa apua uniongelmiin?

Monella urheilijalla on uniongelmia. He nukkuvat liian vähän ja epäsäännöllisesti. Jotkut eivät vaan saa unen päästä kiinni kun pitäisi nukkua. Voisi kuvitella että kun on kuluttanut paljon energiaa urheilemiseen päivän aikana, niin olisi illalla aivan sippi ja nukahtaisi helposti. Näin ei kuitenkaan aina käy. Moni urheilija joutuu urheilemaan vasta illalla, koska päivisin on muuta tekemistä esimerkiksi työt tai opiskelu.

Kun urheilee illalla niin siitä voi saada energiapiikin ja ei saa unta. Monet urheilijat joutuvat urheilemaan jopa silloin kun pitäisi jo olla nukkumassa. Usein myös pelireissut venyvät pitkälle aamuyöhön, kun palataan pelireissusta jostain muusta paikkakunnasta. Kuitenkaan se että joskus jää yöunet lyhyeksi niin ei ole vakavaa. Tuskin kenelläkään on joka yö jotain pelireissua.

Jotta urheilijalla olisi parhaat mahdollisuudet nukkua hyvin hänen kannattaa huolehtia että makuuhuoneessa on madollisimman pimeää, hyvä ilma ja vuode mahdollisimman hyvä nukkumiselle. Myös erilaisia tarvikkeita, kuten unipusseja, voi koittaa, jos tuntuu, että esimerkiksi lämpötila tuntuu ongelmalliselta unen kannalta.

Loppurutistus
Levänneenä suorituksen jaksaa tehdä loppuun asti

Urheilijan kannattaa kuunnella oma kehoa jos käy usein niin että ei saa unta. Jos ruokailu juuri ennen nukkumaan menoa tulee paremmin, niin kannattaa pitää tästä syömisestä aina kiinni. Jos urheilu iltaisin vie yöunet, niin kannattaa yrittää sopia voisiko treenin tehdä joskus muuna aikana päivästä. Tämä ei tietenkään jokaisen kohdalla ole mahdollista, varsinkaan jos kyse on joukkueurheilusta.

Uni on siis tärkeä osa urheilijan elämää. Se vaikuttaa urheilijan vireystilaan ja mielialaan kaiken muun lisäksi. Kun nukkuu hyvin, niin on mukava treenata seuraavana päivänä eikä ole ärtyisällä päällä kun on väsynyt. Mitä nuoremmasta urheilijasta on kysymys sen tärkeämpää on nukkua tarvittava tuntimäärä säännöllisesti joka yö. Urheilijanuoren tulisi nukkua öisin jopa 9-10 tuntia. Nukkumaan pitäisi mennä aina samaan aikaan ja myös herätä samaan aikaan niin urheilijan unirytmi pysyy parhaiten kunnossa. Jos urheilijalla on univaikeuksia ne liittyvät usein siihen että urheilija harjoittelee liikaa ja liian lähellä ennen nukkumaanmenoa.