Ovatko urheiluharrastukset nykyään liian kalliita?

18. huhtikuun 2016 Harrastaminen, Urheilu 0

Urheiluharrastuksiin voi mennä paljon rahaa. Pitää ostaa kalliita varusteita ja maksaa seurojen maksuja. Jos urheiluharrastuksia on monta, rahaa kuluu niihin entistä enemmän. Jos perhe on vähävarainen, niin ei ole välttämättä varaa harrastaa juuri mitään urheilulajia. Varsinkin lapset kärsivät tästä kun eivät pääse harrastamaan kavereiden kanssa.

Halpoja urheiluharrastuksia ja välineitä

Kalastus urheilu
Esimerkiksi kalastus voi olla halpa harrastus ja siitä voi tehdä urheilullista

Jos tuntuu että ei ole varaa pistää rahaa kalliisiin urheiluharrastuksiin, on olemassa monia halvempi keinoja harrastaa. Jos mieluisaan harrastukseen tarvitsee kalliita urheiluvälineitä niin voi yrittää hankkia niitä käytettyinä. Joillakin urheiluseuroilla on ilmoituspaikkoja jäsenille, joissa voidaan myydä pieneksi tai tarpeettomiksi jääneitä varusteita. Myös kirpputoreilta voi löytää halpoja varusteita. Netissä on monia kauppapaikkoja, joita kannattaa käydä läpi kun etsii varusteita. Tori.fi ja Huuto.net ovat hyviä paikkoja tähän. Myös Facebookissa on paljon myyntiryhmiä ja sieltä voi löytää jopa juuri oman harrastuksen myyntityhmiä. Tori.fi ja Facebook voivat toimia myös niin että sinne voi laittaa ilmoituksen mitä haluaa ostaa ja joku voi sitten ottaa yhteyttä, jos hänellä on haluttuja välineitä.

Itse urheiluharrastuksenkin voi valita niin että se ei ole kallis. Jos vaikka pitää luistelemisesta, monissa kaupungeissa järjestetään jopa ilmaisia luistelukursseja. Sitten kun osaa luistella niin se ei pelkästään riitä vaan moni haluaa ruveta harjoittelemaan taitoluistelua tai jääkiekkoa. Silloin on liityttävä johonkin seuraan ja se ei ole ihan ilmaista.

Mikä urheiluharrastuksissa maksaa?

Välineiden ja seuramaksujen lisäksi urheiluharrastuksissa on muitakin kustannuksia. Monissa lajeissa käydään kilpailemassa ja ottelemassa usein jopa eri kaupungeissa tai ulkomailla. Matkat maksavat tietysti ja joskus matkalla joutuu yöpymään. Monet seurat keräävät näihin reissuihin rahaa, jotta kaikkea ei pitäisi maksaa itse. Jos kyseessä on lasten urheilu, niin heidän vanhempia pyydetään erilaisiin talkoisiin mukaan, joilla kerätään seuralle rahaa. Usein se rahanmeno ei olekaan se suurin ongelma vaan ajanpuute. Vanhemmilla menee paljon aikaa siihen, kun he kuskaavat lapsia harrastuksiin. Kun he käyvät vielä talkoissa niin aikaa kuluu todella paljon ja aika on ennemminkin se josta tulee puutetta.

Jalkapalloharrastus
Esimerkiksi jalkapallossa kisamatkat voivat olla suuri menoerä

Harrastuksien yksi kulu on vakuutukset. Moni laji vaatii juuri lajille sopivan vakuutuksen, joka voi olla aika kallista lajin vaarallisuudesta ja loukkaantumistodennäköisyyksien vuoksi. Ja sitten kun loukkaantuu niin voi joutua silti maksamaan hoidoista paljon. Jos vaikka hampaat vaurioituvat voi niiden korjaaminen olla todella kallista.

Jos vähävaraisemmat maksaisivat vähemmän

Jotta urheiluseura saisi paljon harrastajia, niin yksi vaihtoehto olisi ottaa vähemmän maksuja vähävaraisemmilta. Jos perheessä olisi jompikumpi vanhempi työtön tai vaikkapa yksinhuoltaja niin tämä voisi olla perusteena pienemmille maksuille. Tämä voisi kuitenkin johtaa siihen että muut harrastajat eivät pitäisi siitä että he olisivat eriarvoisessa asemassa kuin toiset. He voisivat ihmetellä miksi heidän pitää kustantaa muiden harrastaminen. Varsinkin jos harrastus vaatisi talkootöitä niin haluaisiko muut tehdä sitä ja käyttää omaa kallista aikaansa siihen että joku muu saisi kaiken halvemmalla. Tietysti jos kotona olisi työtön, niin hänellä olisi ehkä enemmän aikaa talkootöihin kuin muilla ja hän voisi tällä tavalla saada alennusta maksuista.

Urheiluharrastus vie paljon rahaa. Niihin pitää ostella kalliita varusteita ja joissakin harrastuksissa aina vaan uusia kun vanhat menee rikki, kuluvat tai eivät enää mahdu päälle. Urheiluseurat keräävät jäsenmaksuja ja muita kuluja. Harrastus voi vaatia matkustelua ja sekin on kallista. Joillakin voi kulua kaikki ylimääräinen raha urheiluharrastukseen ja joskus jopa aiheuttaa vararikon.

Raha esteenä on paras este harrastukselle

Jos raha on esteenä jollekkin harrastukselle, on tilanne melko hyvä. Rahaa nimittäin voi aina hankkia lisää, jos vain vähän jaksaa nähdä vaivaa. Miettimällä omaa kulutustaan, järjestelemällä raha-asiansa uudestaan ja laittamalla rahaa vaikkapa sijoitusasuntoihin, tai tekemällä lisätyötä saa helposti kasaan harrastuksien vaatiman rahamäärän. Jos siis hoet itsellesi, että raha on este, teet vain turhia tekosyitä, etkä koita ratkaista ongelmaa!