Vinssit yleensä ja urheilumaailmassa

10. kesäkuun 2016 Autourheilu, Kuljetus 0

Auton hinaaminen on varmasti kaikille jollain tavalla tuttu juttu autourheilumaailmassa pyörivälle. Vinssi on siis varmasti tuttu kapistus alan harrastajille, mutta tiedätkö, mihin kaikkeen muuhun sitä voi myös käyttää?

Mihin vinssejä käytetään?

Vinssi, tuo kapistus jota allekirjoittanut tuskin koskaan on käyttänyt, mutta juuri ja juuri tietää sen toimintaperiaatteen sekä sen mistä näitä kysisiä kapistuksia voi bongailla.Vinssi

Työväline

Vinssiähän käytetään yleenäs tavaran hinaamisessa paikasta A paikkaan B. Ai minkä tavaran? No lähes tavaran, kuin tavaran.

Metsätyöt

Metsätöissä, jossa allekirjoittanut on myös joskus itse joutunut käymään, on vinssi perin erinomainen.

Puun kaadossa vinssi saattanee toimia apuvälineenä huolehtimaan siitä, että puu katuu oikeaan suuntaan. En kyllä aivan varma kyseisestä asiasta ole, mutta eiköhän vinssiä siinäkin voi käyttää. Kiinnittää vinssin kaadettavaan puuhun, päräyttää mottorisahan laulamaan ja vinssin hiljaa vinssaamaan. Yksinkertaista, mutten kyllä välttämättä itse saisi moista toteutettua.

Jos kuitenkin herra metsuri päättää kaataa puun sysimetsässä ilman vinssiä ja puu rötkähtää määrittelemättömään paikkaan, johon ei huonostikaan pääse puutavara-autolla tai metsäkoneen kärryn kanssa, on vinssi oiva apuväline. Vinssin köysi puun ympäri ja vinssi käymään. Toki jos kyseessä on kaksisataa vuotias mänty ja kapistus joka on kuin vinssi mutta hyvin pieni, kannattanee ensin pistää mäntyä hieman pienempiin palasiin. Jos taas työvälineissä järeyttä riittää, niin sen kuin hinaa kokonaisen puuvanhuksen kerralla. Puu saadaan siis vinssin avulla hinattua sysimetsästä parempaan paikkaan, jossa herra metsuri tai herra puutavara-auton kuljettaja voi sen heittää kyytiinsä ja jatkaa töitään seuraavan puuvanhuksen kanssa.

Veneilijät

VInssi purjeveneessä
Purjeveneen vinssi

Allekirjoittanut ei ole veneilijäsielu, eikä siitä mitään ymmärrä. Mutta kaiketi ne veneet pitänee Suomessa talveksi pois vedestä nostaa. Niin, miten ajattelit liikauttaa jättiläisähmyveneen trailerille ilman apuvälineitä. Tuskin ainakaan iham miesvoimin. Vinssi! Traileri veteen, vinssin köysi kiinni ähmyveneeseen ja hinaus alkakoon. Saattaa olla, että hieman tarvitaan miesvoimiakin. Ja kas, vene on trailerilla odottamassa seuraavaa veneilykautta.

Autoilijat

Harraste- ja ammattiautoilijat. Vinssin käyttö kaiketi on tuttua puuhaa, jos ei muille niin niille jotka hinausautoja ajavat. Kyllähän se mörskä siitä tien varresta pitää jollain tavalla saada hinausauton kyytiin. Ja milläs muullakaan se tapahtuisi kuin vinssillä.

Sama homma pätee harrasteautoilijoissa, jotka kulkevat jokkiskisoista toisiin. Traileri pakettiauton perään ja vanha kunnon Escort kyydille, vaikka sitten sen vinssin avulla, mutta sinne se kuitenkin menee.

Monikäyttöinen työväline

Kuten jo aiemmin monesti mainittu, vinssiä käytetään työvälineenä erinäisissä töissä. Metsureiden, autoilijoiden ja monien muiden lisäksi myös paloautoihin on asennettu vinssit. Miksi? Vaikka palomiehet aika raavaita kavereita ovatkin, tai ainakin luulevat olevansa, niin joskus ne miesvoimat vaan loppuvat. Ketjukolari moottoritiellä, kolme tai neljä autoa lytyssä. Liikennee seisoo, kunnes uhrit on saatu pelastettua ja poliisi suorittanut omaa tutkintaansa paikalla. Mitenkäs liikenne saadaan jälleen sujumaan turvallisesti, kun se on aloillaan ollut jo viimeiset kaksi tuntia. Oletettavasti tässä tilanteessa kaiken alkuhärdellin jälkeen palomiehet vinssaavat autot sivuun, jotta liikenne saadaan kulkemaan edes yhtä kaistaa. Tien poskesta kolariautot hoitaakin eteenpäin joku aivan muu, kuin raavas palomies.